Gouden regels voor: "Get on your feet"

's-Hertogenbosch, November 2017 – “Get on your feet. Get up and make it happen. Get on your feet. Stand up and take some action…”, zingt Gloria Estefan vanuit mijn speakers als ik over de A2 richting huis rij. Ik bedenk me in een flits dat dit gewoon een beresterk sales-marketing lied is! Get on your feetJe hebt vast wel eens gehoord of gelezen dat marketing onmisbaar is voor goede sales. Dat klopt ook als een bus. Naar aanleiding daarvan ben je je misschien gaan oriënteren wat het kost om een weekje op “de paal langs de A2” te staan. En wellicht heb je geïnformeerd wat het kost om een sampling te organiseren in een winkelcentrum met een hip promotieteam. Oeps, dat is duur. Toch maar even afwachten dan… Take some actionMaar als je iets leuks hebt bedacht, ontwikkeld of gemaakt, dan wil je dat dolgraag koppelen aan een “gebruiker”. En het liefst zo snel mogelijk… en wel nu! “Take some action”, zingt Gloria vervolgens. Dat betekent simpelweg dat je een plannetje moet gaan bedenken om die gebruiker te benaderen èn te bereiken. En wat mij betreft hoeft dat plannetje niet een heel boekwerk te zijn. Gouden regels...Ik maak met grote regelmaat dit soort campagneplannen. Een paar, naar mijn mening, gouden regels waarop je moet letten, zijn:1. Benoem je doelgroep en blijf op hen gefocust2. Stel een budget vast en hou jezelf daar aan!3. Stapel je marketingactiviteiten Okay, even uitleggen...Bij de eerste gouden regel wil ik benadrukken dat het “schieten met hagel” meestal een dure aanpak is. Jouw doelgroep kent jou nog niet. Ken jij jouw doelgroep wel? Vaak kun je al zelf met eenvoudige marktonderzoek achterhalen wat de aankoopargumenten zijn van jouw doelgroep. Of misschien ken je ze al. Schrijf ze op! Ik ben gewend om met kleine budgetten te werken. Daar wordt ik altijd heel creatief van. Vooral de kunst om doeltreffend te zijn èn binnen het budget te blijven, geeft mij een kick. Maar het is ook belangrijk om efficiënt geldbedragen te besteden. Maak daarom binnen je budget een onderverdeling naar bijvoorbeeld kosten “social media”, “ontwerp” of “campagne uitvoering”. Met de laatste gouden regel bedoel ik dat je beter verschillende activiteiten op diverse manieren kunt aanbieden in één korte periode, dan één activiteit uitspreiden over een langere periode. De kans is groter dat jouw doelgroep jouzelf, je product of dienst gaat onthouden als je boodschap op meerdere manieren aan hem wordt blootgesteld in een korte tijdsperiode. Make it happen!Misschien heb ik je inmiddels in een bepaalde denkrichting weten te sturen. Ik heb nog veel meer gouden regels, maar daarvoor kun je me beter even bellen. Of een berichtje sturen mag ook. Tot snel!