Mijn idee over het vangen van een lekkere, dikke vis

‘s-Hertogenbosch, Januari 2018 – Daar staan ze in de verte: klanten… een heleboel! Blije klanten, want het gaat hen goed sinds de economie alsmaar groeit en groeit. Daar moet je bij zijn! Dat is de vijver waar van die lekkere, dikke vissen zwemmen. Maar dan rijst nu de grote vraag… Zien zij jou ook staan? Hoe gooi jij je hengel uit naar de vis in die vijver? Ah nee!Afgelopen week zat ik aan tafel bij een van mijn klanten. Hij baalde. Een van zijn grotere klanten had namelijk een advertentie geplaatst met een artikel: Nieuw! Vanaf nu in mijn assortiment …! “Goh, wat heb ik hier een rotgevoel van!”, zegt hij. ”Hij adverteert met een nieuw product dat hij niet bij mij heeft gekocht. Ik heb er niet eens voor geoffreerd. Ik heb dat artikel nota bene al jaren in mijn toko. Hij heeft het me niet eens gevraagd!”. Oeps...En daarvoor zat ik dus bij deze klant aan tafel. En hij is echt niet de enige. Ook ikzelf heb regelmatig het gevoel gehad: waarom heeft hij dat nou niet aan mij gevraagd. Ik kan dat toch ook? Maar aan wie ligt dat? Aan de klant? Nee, natuurlijk niet. Fijn dat je je winkeltje op orde hebt, maar zorg vervolgens dat je “waren” zichtbaar zijn voor de klant. HengelenEr zijn heel veel manieren om een lekkere, dikke vis uit de vijver te hengelen. Daar heb je beslist zelf ook een paar succesvolle ervaringen mee. Of niet. Lees toch even verder… Ook al klinkt het als een open deur, zeker uit mijn mond als marketeer: alle marketing die je doet, zal bijdragen aan het lokken van de klant. Marketing zorgt altijd voor jouw zichtbaarheid. Vervolgens zorg je dat hij bijt en probeer je hem naar binnen te hengelen. De bodemBegin bij de basis. Als je een taart gaat bakken, begin je ook niet met het kloppen van de slagroom of het maken van de chocolade krullen. De taartbodem is je basis. Het opvijzelen van de “kennis” van jouw klant is deze basis. Hoe kun je ervoor zorgen dat de klant kennis krijgt van jouw assortiment? Juist! Door je assortiment op orde te hebben en door deze inzichtelijk te maken voor je klant/ je doelgroep. Het klinkt zo logisch, maar begin er echt mee. ProfessioneelOok al heb je misschien niet veel met ingewikkelde marketingmodellen, er is er eentje waar je eigenlijk niet omheen kan om je assortiment op orde te brengen. Dat is de Boston Consulting Matrix, ook wel de BCG-matrix genoemd. In de BCG-matrix ga je je assortiment indelen in 4 kwadranten, waarbij je kijkt naar het marktaandeel en de groei van je product. Als je het professioneel wilt aanpakken, dan adviseer ik je te starten met dit model. Niet afkijkenHoe je jouw assortiment vervolgens inzichtelijk maakt, is afhankelijk van jouw situatie en budget. Dus kijk niet af bij je buurman. Oké kijken mag, maar niet klakkeloos kopiëren. Bevind jij je bijvoorbeeld in een concurrentiegevoelige omgeving, dan presenteer je je assortiment op een andere manier dan waarbij dat niet het geval is. Is jouw budget niet zo groot, dan gebruik je andere middelen dan waarbij je meer dan een ton te besteden hebt. Je maakt bijvoorbeeld in het eerste geval gebruik van digitale brochures in plaats van duurder drukwerk. Op je bordjeIk help je graag met het zichtbaar maken van jou en/ of je winkeltje. Daar heb ik in de afgelopen 22 jaar een legio aan voorbeelden in de foodsector van verzameld. Er zit vast een voorbeeld tussen die bij jou past en je helpt om je doelgroep te bereiken. Die jou zichtbaar maakt bij je klant. Want daar begint het naar mijn idee mee om die lekkere, dikke vis op je bordje te krijgen. Dat wil jij toch ook? Daarvoor moet jij mij wel even bellen of een mailtje sturen door hier te klikken. Dan zoek ik alvast een lekker recept op in mijn kookboek.