Hocus Pocus... FOCUS!

’s-Hertogenbosch, augustus 2018 – Vorige week was ik in gesprek met een klant, wat mij weer zo'n leuk verhaal oplevert: “Marleen, ik heb een mooie aanbieding voor een beursje, bijna gratis. Zou jij er op gaan staan?”, vraagt ze mij, bijna betoverd door de speciale aanbieding. Ze had ook al een leuke aanbieding gehad voor het plaatsen van een reeks advertenties. “Ook bijna gratis!” vertelt ze er snel achteraan met glinsterende ogen. Hocus Pocus…Hocus pocus of hocus pocus pilatus pas is een (pseudo-) toverspreuk. Hocus-pocus is daarmee vaak synoniem voor misleiding of bedrog. “Heb je een doelstelling?”, vraag ik haar. Ik ben hier heel stellig in. Zonder plan en doelstelling verlies je oneindig veel budget aan marketing. Ook als al die mooie aanbiedingen bijna gratis zijn, want 1.000 keer goedkoop kan nog steeds bij elkaar opgeteld veel zijn. Voor een paar euro kun je al een Facebook advertentie plaatsen. Of voor een klein bedrag kun je deelnemen aan een fair of beurs. Regelmatig kun je meedoen met last-minute aanbiedingen van 2 advertenties voor de prijs van 1. Heel verleidelijk allemaal. Hier een honderdje, daar tweehonderd, enzovoorts. Je kunt oneindig veel kapitaal kwijt raken, zonder dat het iets voor je oplevert. ... FOCUS!Twee belangrijke factoren ontbreken regelmatig in de organisatie van mijn klanten. Namelijk (1) het opstellen van haalbare marketingdoelstellingen en (2) het definiëren van een exacte doelgroep. Niet gemakkelijk. Wel noodzakelijk. Het kan hen niet alleen heel veel budget schelen, als ze deze twee tackelen. Het levert hen meer controle en focus over de bedrijfsvoering. Ze krijgen namelijk veel meer overzicht over de werkzaamheden. Kun je nagaan hoeveel stress vermindering dat oplevert? En door focus op de doelgroep, wordt het klant bereik groter. En wat dacht je van tevreden klanten door precies de juiste benadering? Ga terug naar startAls je het goed wil doen, ga je ‘terug naar start’. Niet letterlijk natuurlijk. Je gaat bedenken welke middelen je kunt gaan gebruiken om ervoor te zorgen dat je gezien en gevonden wordt. Zorg dat klanten over je gaan praten. Bedenk vervolgens wat er nodig is om je klant te triggeren/ te laten proeven/ te proberen/ te testen. Of te wel, bedenk de juiste marketingdoelstellingen (1)… Hoe cliché, maar het is natuurlijk goed om te weten wie je klant is. Wie is de doelgroep aan wie je tot nu toe je product of dienst hebt verkocht. Hoe nauwkeuriger je deze doelgroep weet te omschrijven, hoe groter de kans is dat je hem/ haar kunt bereiken. Maar ook kunt volgen en beïnvloeden. Doelgroep omschrijvingen (2)… Kosten versus opbrengstLet dus op de kosten en probeer inzichtelijk te krijgen wat je opbrengst is. Om mijn klanten laagdrempelig te kunnen helpen, heb ik de Focusscan ontwikkeld. Middels deze Focusscan word je bewust van je eigen focus over je bedrijfsvoering. Bel me gerust vrijblijvend als je hier meer over wil weten. Mailen mag ook, bijvoorbeeld via deze link. Ik wens je heel veel succes! Enne… laat je niet teveel betoveren door al die ‘mooie aanbiedingen’. Focus!