Onbekend maakt onbemind. O ja?

’s-Hertogenbosch, december 2019 –Onbekend maakt onbemind is het spreekwoord, dat wil zeggen dat je niet kan houden van wat je niet kent. Een uitdrukking waar een marketeer graag zijn tanden in zet, want wij marketeers kennen allerlei manieren om zo snel mogelijk iets aan die bekendheid te doen.Slim of te voorbarig? Onterechte vergelijkingenLaatst had ik een gezellige lunch met Ellen. Ellen is ook ondernemer, altijd enthousiast en boordevol ideeën. Ze heeft een chocolade concept uitgerold onder de naam ‘Madame Hagel’. Hierbij voegt zij allerlei verrassende ingrediënten toe aan chocolade hagel, wat het nog smaakvoller maakt. Tijdens de uitrol van haar concept naar de markt, stuit ze helaas herhaaldelijk op dit spreekwoord ‘Onbekend maakt onbemind’. Het gevolg hiervan is dat al gauw haar leuke, frisse concept onterecht wordt vergeleken met een pakje hagelslag. Want wat de consument wèl kent is hagelslag uit een pakje. In de markt worden meerdere onterechte productvergelijkingen gemaakt die weer leiden tot onterechte prijsvergelijkingen. Dus slim of te voorbarig?Als je product of concept goede bekendheid geniet, dan vergelijkt de consument of eindgebruiker minder of zelfs helemaal niet. De consument weet wat hij krijgt. Dus enerzijds slim om aan je bekendheid te werken.Maar Multatuli, een schrijver uit de 19de eeuw, zei: "Dit spreekwoord is slechts ten dele waar. Het tegenovergestelde komt minstens even dikwijls voor. Velen voelen zich aangetrokken door 't vreemde en zijn afkerig van 't eenvoudige, 't bekende." Ik behoor zelf meer tot deze categorie consumenten. Open staan voor het onbekende brengt iets spannends met zich mee. En voor eindgebruikers vervolgens heel interessant om zich op een onderscheidende manier te kunnen positioneren. Vereisten…Om toch onterechte product- of prijsvergelijkingen te voorkomen, is een duidelijke presentatie met heel heldere communicatie een vereiste. Hierdoor herkent de gebruiker direct dat het om een ander artikel of concept gaat. Zoals bijvoorbeeld bij het bouillonconcept van De Kleinste Soepfabriek. De Kleinste Soepfabriek heeft tijdens de ontwikkelfase een beleving aan zijn concept gegeven: “96 uur laten trekken, om alle smaken uit de ingrediënten te krijgen. Vier. Hele. Dagen. Dat is natuurlijk lang, maar wij hebben geen haast, en het is wel het allerlekkerst.” Dit wetende, snap je dat een hogere prijs wordt gevraagd en je geen vergelijkingen kunt maken met het potje wat ernaast staat.Kun jij hulp gebruiken bij de presentatie en heldere communicatie van je conceptontwikkeling? Stuur me dan een berichtje via deze link. Ik help je graag verder!