Ja maar het regent... dus geen klanten vandaag!

's-Hertogenbosch, oktober 2020 –

 

Ja maar, we zitten in een crisistijd. Ja maar, we hebben te maken met het Corona-virus. Ja maar, het is nu een periode van recessie. Ja maar, de blaadjes vallen nu van de boom. Ja maar, het regent. Ja maar, mijn klanten zitten in quarantaine…

 

Geen klant te bekennen...

Je hebt een prachtig nieuw ‘iets’ bedacht/ontwikkeld/in je assortiment opgenomen, maar de klant koopt het niet. En daar heb jij honderdduizend redenen en excuses voor bedacht. Je baalt en dat snap ik. Je hebt er tenslotte hartstikke veel tijd en moeite ingestoken, maar geen klant te bekennen. Herkenbaar?

 

Als je meer impact wil met je product of dienst, dan zal je dingen anders moeten gaan doen dan je tot nu toe gewend was. Middels dit blog help ik je denken vanuit de positie van je klant. Ben je net als ik visueel ingesteld? Ga er dan maar eens goed voor zitten en doe mee. En laat je moed vooral niet zakken.

 

Vooropgesteld, mijn verhaal gaat natuurlijk niet voor iedereen op. Er zijn bedrijven die serieus in zwaar weer verkeren door hetgeen momenteel om ons heen gebeurt. Ik wil me positief richten op diegenen die van zichzelf weten dat bovenstaande excuses eigenlijk niet helemaal voor hun gelden, maar zich er stiekem achter verschuilen.

 

Vanuit de positie van de klant

Hoe ga je denken vanuit de positie van je klant? Als je het mij vraagt, had je het antwoord op deze vraag moeten beantwoorden vóór dat je ‘iets’ gaat ontwikkelen. Uit ervaring weet ik, dat veel bedrijven dit niet doen. Ze ontwikkelen maar door, omdat ze daar simpelweg heel goed in zijn. En hun onderbuik gevoel zegt dat er markt voor is. Daarom gaan we vanaf nu ‘andersom’ verder.

 

Dus in het geval dat de productie/ ontwikkeling van je idee al heeft plaatsgevonden, ontwikkel je nu de verpakking. Ik bedoel hiermee de figuurlijke verpakking: hoe verpak je jouw oplossing voor de klant? Want daar staat en valt nu alles mee. Is je verpakking niet treffend, dan valt het niet op bij je doelgroep. En dus wordt er niets verkocht.

 

Dit doe je zo: bedenk voor je klant welke prachtig kado jij te bieden hebt met jouw oplossing. Maak een rijtje met minimaal vijf, maximaal zeven argumenten. Niet alleen vanuit technisch of economisch oogpunt, maar ook vanuit emotioneel oogpunt. Want met het laatste kun je je klant in zijn hart raken. Ga hiervoor op de stoel van de klant zitten. Figuurlijk dan.

 

Barrières

Bedenk vervolgens minimaal vijf barrières die in het hoofd van de klant zitten, passend bij jouw argumenten. Deze kun je namelijk perfect gebruiken in je verkoop verhaal. Het verhaal wat je vervolgens gebruikt op bijvoorbeeld je website en social media kanalen. Deze vervolgstappen zijn niet eenvoudig en ik help je hier graag bij. Ik heb de nodige ervaring hiervoor opgedaan bij verschillende voedingsmiddelen bedrijven (of gerelateerd aan) en zo de creativiteit ontwikkeld om je nieuwe frisse ideeën te geven, waarvan ik weet dat ze impact hebben. Bel of mail me!